fbpx
+370 618 73043 

Užsakius už 50 eurų, siunta pristatoma nemokamai!

 KAIP PIRKTIMano Paskyra

Kepenys žmogaus organizmo laboratorija

 

Lietuvių kalboje šis organas, nors yra vienas, turi daugiskaitos formą. Gal todėl, kad kepenų svarba organizmui yra verta visos laboratorijos pavadinimo. Kepenys – stambiausia virškinimo liauka bei didžiausias vidaus organas, užimantis beveik visą ertmę po dešiniuoju šonkaulio lanku. Jos dalyvauja baltymų, riebalų, angliavandenių ir kitų medžiagų, pavyzdžiui, bilirubino, apykaitoje.

Žmogaus organizmas funkcionuoja tobulai: jame veikia ir filtrų sistema, valanti šlakus, toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas, kad organizmas neužsiterštų. Vienas svarbiausių ir didžiausių filtrų ir yra kepenys. Jos apvalo kraują, tekantį iš žarnyno į širdį.

Šis žmogaus organizmmo filtras unikalus, nes užsiteršusį jį galima išvalyti ir visiškai arba iš dalies atnaujinti jo gebėjimą valyti kraują.

Didžiausi kepenų priešai yra alkoholis, medikamentai, kai kurios maisto produktų sudedamosios dalys, toksiniai aplinkos veiksniai. Nuodingas alkoholio poveikis kepenims buvo žinomas jau senovės graikams, kinams ir egiptiečiams. Pasaulyje vis daugiau suvartojama alkoholio, ir jis tapo antrąja po virusinių kepenų pažeidimų lėtinių kepenų ligų priežastimi. 30–50 proc. visų kepenų ligų yra sukeliamos alkoholio.

Dėl vidurių užkietėjimo toksinai pro žarnų sieneles pakartotinai įsiurbiami į kraują, kepenys turi papildomai juos perdirbti ir gali neatlaikyti tokio krūvio.

Kepenis neigiamai veikia tuberkuliozei gydyti skirti vaistai. Jų veikla gali sutrikti po tulžies pūslės šalinimo operacijų (retai) ar persirgus ūminiais hepatitais. Svarbų organą dažnai pažeidžia ir organizmo pakitimai, vykstantys sergant onkologinėmis ir autoimuninėmis ligomis.

Nuolat žalojamų kepenų ląstelės gali visiškai sunykti (ši liga vadinama kepenų ciroze), o tai gali baigtis mirtimi.

Kepenų funkcijos:

  • filtruoja kraują, atitekantį iš virš­kinamojo trakto. Tai apsaugo nuo toksinių medžiagų ir leidžia išlikti sveikiems.
  • saugo energijos išteklius, kurių reikia smegenims ir raumenims.
  • dalyvauja reguliuojant cukraus kiekį kraujyje, kontroliuojant cholesterolio ir kai kurių hormonų bei fermentų kiekį.
  • dalyvauja medžiagų apykaitoje, perdirba į kraują patekusias chemines medžiagas, nukenksmina pavojingus medžiagų apykaitos produktus.
  • gamina ir išskiria tulžį, detoksikuoja ir išskiria su tulžimi įvairius medžiagų apykaitos produktus, toksinus, vaistus.
  • reguliuoja cirkuliuojančio kraujo kiekį, dalyvauja kraujo krešėjime.• sintetina baltymus.
  • sintetina vitaminą A, kaupia vitaminus D, K, PP ir B grupės vitaminus.
  • kaupia geležį, kuri dalyvauja hemoglobino gamyboje, ir cianokobalaminą.
  • chemiškai apdoroja hormonus.

Pagrindinės lėtinio kepenų pažeidimo formos: suriebėjimas, sukeliamas alkoholio, nutukimo;  uždegimas, sukeliamas virusų, alkoholio, kai kurių vaistų poveikio; peraugimas jungiamuoju audiniu – tai galutinė lėtinių kepenų ligų stadija.

Tulžis atsakinga už skrandžio rūgštingumą

Tulžies pūslė – ertminis kriaušės pavidalo virškinamojo kanalo organas, kuriame kaupiasi kepenų gaminama tulžis.

Tulžį gamina ir išskiria kepenų ląstelės. Ji kaupiama tulžies pūslėje. Tai klampokas, kartus, neutralus ar silpnai šarminės reakcijos žalsvai gelsvas sekretas, kuris kaupiasi tulžies pūslėje. Per parą pasigamina apie 1 litrą tulžies. Joje gausu pigmentų, tulžies rūgščių, cholesterinomucino, mineralinių medžiagų. Tulžį gelsvai nudažo bilirubinas, kuris yra eritrocitų irimo produktas, o biliverdinas – žalsvai.

Tulžis labai svarbi virškinimo sistemoje. Jos šarminis sekretas neutralizuoja rūgštų skrandžio turinį ir slopina jo veikimą. Jos rūgštys aktyvina kasos sulčių fermentą lipazę, skatina fermentą tripsiną, tirpdo riebalų rūgštis. Bene svarbiausia tulžies funkcija – emulguoti riebalus, t. y. tulžies rūgštys suskaido riebalus į mažas daleles. Be to, tulžies rūgštys skatina žarnų peristaltiką, kovoja su mikrobais, padeda vitaminams A, D, E, K rezorbuotis žarnyne.

Su tulžimi iš organizmo išsiskiria cholesterolis. Cholesterolio tirpumą tulžyje lemia lecitinas bei tulžies rūgštys. Cholesterolio tirpumo mažėjimas yra svarbus tulžies pūslės akmenligės patogenezės veiksnys.

Tulžies išskyrimą veikia mitybos režimas, maisto sudėtis, virškinimo reguliatoriai (hormonai), mechaniniai, nerviniai ir fizikiniai dirgikliai.

Kaip apsaugoti kepenis ir tulžį: atsisakyti alkoholio ar bent riboti jo vartojimą, nepiktnaudžiauti vaistais, kurie gali turėti neigiamą poveikį šiam organui, vartoti specialių maisto papildų, sukurtų kepenų apsaugai. Geriausiai tiks Defen 2000, Švaros šaltiniai, Renaissance Triple Set, Imunit, Antiparazitinis rinkinys „PARACLEANSE“, Lymphosan Liver Vitality, Synchrovitals IV, Saldymedžio šaknies ekstraktas.